Vad man bör tänka på när man tar ett lån online

att tänka på när man tar ett lån online

När man ska ta ett lån online finns det en del att tänka på eftersom det annars kan resultera i att man blir skuldsatt en lång tid framöver. Det finns också en risk att man till slut bara betalar för räntor och inte amorterar något på lånet. Det finns många långivare ute på marknaden och alla har olika villkor och kriterier. Det första man bör fundera över är om man verkligen måste ta ett lån, vad lånet avser och varför. Det är också bra att se över sin privatekonomi och möjligheterna att betala tillbaka lånet. När man har bestämt sig för att ta ett lån bör man jämföra med lite olika långivare för att se vad respektive långivare har för villkor.

Håll koll på räntan och dolda avgifter

De allra flesta långivare tar ränta, och om man inte håller koll på vad långivaren tar för ränta på lånet kan det bli riktigt dyrt i slutändan och man kan bli skuldsatt i många år. Oftast är räntan lägre ju större lån man tar, men det beror givetvis också på långivaren. Man bör också hålla koll på om långivaren tar ut några extrakostnader såsom fakturaavgift, uppläggningsavgift eller aviavgift. Alla långivare gör inte det men det finns å andra sidan många som gör det. Alla långivare nämner det heller inte, så det bör man kolla upp innan man går in i ett låneavtal med långivaren.

Håll koll på räntan
Håll koll på räntan när du tar ett lån.

Avbetalningsplan

När man tar ett lån så kommer man överens om en avbetalningsplan med långivaren. I vissa fall kan avbetalningsplanen vara räntefri om man betalar inom en viss period. Ibland kan även en del av avbetalningsplanen vara räntefri. Det är två bra alternativ om man vet att man kommer kunna betala tillbaka lånet under den överenskomna perioden. För om man inte har möjlighet att betala lånet innan avbetalningsplanen löper ut av någon anledning, kan man istället åka på en räntesmäll, som kan innebära mycket mer ränta än vad man hade räknat med. Därför bör man också ta reda på det innan man tecknar ett låneavtal med långivaren.

Mikrolån eller stort lån?

Det är ofta de små låneföretagen som erbjuder så kallade ”mikrolån”, och det är ofta mindre summor, men desto högre räntor. De små bolagen brukar också ha en del andra avgifter som är bra att känna till. Men det finns även de långivare som erbjuder en räntefri månad, förutsatt att man betalar tillbaka hela beloppet innan månaden löper ut. Om man skulle vara i behov av att ta ett litet lån någon månad kan ett mikrolån passa, förutsatt att man har möjlighet att betala tillbaka beloppet inom utsatt tid. Men oavsett om man tar ett mikrolån eller ett större lån så är principen densamma, att hålla koll på vad de olika långivarna har för villkor och räntesatser. På sajten Allt om privatlån hittar du en lista över nya lån. Vid större lån och långivare kan räntorna vara lägre. Har man därför planerat att ta ett större lån, till exempel vid husköp, så är det bra att välja ett större bolag.

Ska man välja ett mikrolån eller stort lån?
Ska man välja ett mikrolån eller stort lån?

Om man inte kan betala lånet enligt avbetalningsplanen

Förhoppningsvis slipper man hamna i den situationen, att man inte har möjlighet att betala av på lånet. Men om man mot förmodan hamnar i den situationen kan det resultera i dyra kostnader. Det är inte bara ränta man kommer få betala, utan även påminnelseavgifter, inkassoavgifter och ännu mer ränteavgifter. Därför är det alltid bra att kommunicera med långivaren innan man tecknar låneavtalet och även att man ser över sin ekonomi. För att sedan komma fram till ett månadsbelopp som passar båda parter. Det finns även långivare som tillämpar att pausa avbetalningen, och i vissa fall frysa räntan om man inte har möjlighet att betala en viss månad. Men det krävs då att man sedan betalar in sin del av lånet på en ny utsatt och överenskommen tid.