Tips för en bättre privatekonomi

Tips för en bättre privatekonomi

Det är viktigt för alla att ha så god koll som möjligt på sin privatekonomi. Det är först när du har bra koll som du faktiskt kan förbättra ekonomin. Det gäller att du tar en ordentlig titt på vilka utgifter du har och vilka inkomster. När du vet hur mycket pengar som kommer in varje månad kan du göra en budget. Se till att lista alla nödvändiga utgiftsposter som hyra eller amortering på bostadslån, el och annan uppvärmning, försäkringar, förskoleavgifter och annat som du verkligen behöver. Därefter ser du hur mycket som blir kvar. Du kan då göra en matbudget, samt sätta upp en plan för sparande och övriga utgifter.

Undvik krediter i största möjliga mån

Förutom att göra en budget och hålla dig till den finns det en del andra åtgärder du kan vidta för att få en bättre privatekonomi. Det kanske allra viktigaste är att du undviker krediter och konsumtionslån i så stor utsträckning som möjligt. Med tanke på att räntorna ofta är höga och att det inte sällan tillkommer extra avgifter, kan månadskostnaderna snabbt skjuta i höjden om du har flera krediter och snabblån. Innan du utnyttjar en kredit, eller tar ett lån, är det därför viktigt att du funderar över om det verkligen är nödvändigt. Kanske kan du i stället vänta någon månad och spara ihop till det du har tänkt köpa. På så sätt kan du få en mer balanserad ekonomi och färre utgifter som återkommer. Tänk också på att din kreditvärdighet försämras om du har många krediter och lån, även om var och en av posterna är relativt små. Detta kan vålla problem om du så småningom vill ansöka om ett större lån, exempelvis ett bostadslån eller ett större blancolån för renovering eller andra syften.

Dra ned på utgifter som inte är nödvändiga

Något du också bör göra är att dra ned på de utgifter som inte är nödvändiga. Väldigt många har till exempel en rad prenumerationer och abonnemang som inte används särskilt ofta. Det är vanligt att man som privatperson abonnerar på en rad streamingtjänster, trots att det kanske bara är en eller två av dem som används. Du bör därför ta en titt på vilka abonnemang just du har aktiva för stunden. Rensa bort alla som inte används regelbundet, och försök dra ned antalet till ett minimum. I många hushåll finns det hundralappar eller till och med tusenlappar att spara på detta varje månad.

Ta också en titt på andra onödiga utgifter som ofta förekommer. Äter du till exempel en hel del skräpmat eller äter ute ofta, så kan det vara en god idé att minska dessa utgifter. Du kanske kan unna dig att gå ut på restaurang och äta en gång i månaden eller två, men strunta i skräpmaten och börja i stället göra storkok hemma. På så sätt har du alltid en matlåda att plocka fram ur frysen när du blir hungrig men inte orkar laga mat. Det hjälper dig att spara pengar, men bidrar också till en mer hälsosam livsstil.