Ta steget mot en bättre privatekonomi

Många är vi som har alldeles för mycket månad kvar i slutet på pengarna, och tvingas leva på luft, vatten och pasta. Men även du som är låginkomsttagare eller har en benägenhet att slösa lite, kan ta del av tips för att jämna ut kostnaderna. Många gånger lär sig till och med den som tvingas leva på mindre lön, att hålla i slantarna tills nästa månadsutbetalning tittar in på kontot, eftersom man faktiskt inte har något annat val.

Så får du bättre privatekonomi

Lär känna din ekonomi

En stor del människor är vana vid att få sina pengar ett visst datum och tänker inte mer på det. När pengarna är inne, kan spenderingen börja och när pengarna är slut, tar oron vid. Basen till den här stressen ligger i att man inte tar sig tid att lära känna sin ekonomi, utan tar den för given. Det kan kännas skrämmande, men är en verklighet som man bör möta. Sätter du dig ned för att granska din ekonomi i sömmarna, kommer du att upptäcka att det förmodligen finns många kronor att lägga undan.

Se över dina lån

Det är känt att många svenskar lever på smålån och krediter. Det är givetvis en bekvämlighet som erbjuds, men många smslån utgör strax större kostnader med olika räntesatser, betalningsdatum och avgifter. Ett sätt är att slå ihop alla smålån till ett samlingslån istället. Det har flera fördelar.

  • En enda långivare
  • Högre kreditvärdighet då du bara har ett registrerat lån
  • Färre kostnader och en ränta
  • Samma betalningsdatum varje månad

Undvik avbetalning på vardagsköp

Tillhör du dem som gärna faller för frestelsen att köpa saker på avbetalning, såsom kläder, mat och resor? Konsumtionsvaror eller resor som förbrukas snabbt till skillnad från kapitalvaror, bör inte köpas på avbetalning, eftersom man har en tendens att köpa fler nästa månad – vilket leder till att du får alltfler kostnader som läggs på hög (avbetalningsköp är inte gratis). Försök att spara ihop till dem på egen hand istället och kolla också upp om de kan fås genom rabattkoder eller medlemserbjudanden först. Köp hellre större prylar som vitvaror och liknande på avbetalning – dem har du nytta av en längre tid utan att bli tvungen att byta ut dem inom en snar framtid.

Ställ upp en månadsbudget

Tjat, tjat, kanske du tänker när du hör ordet månadsbudget. Och förvisso – att sammanställa en budget en gång i månaden är kanske inte din favoritsyssla som toppar listan. Men, tar du tjuren vid hornen några gånger kommer du snart att få kläm på vad du kan avsätta till vissa saker, vilket gör att varje budget tar kortare tid.

Säg adjö till onödiga utgifter

Nej, du är ingen snåljåp bara för att du tar med matlådor, bjuder hem en kompis på fika istället för att gå ut, eller tar med dig en tygpåse till mataffären istället för att köpa en miljöfarlig plastpåse. Du sparar dessutom in rejäla summor pengar varje månad om du tidigare hade vanan inne att luncha på restaurang eller ta en dyr mochachino varje gång du smet förbi bageriet.

Cykla och gå istället för att ta bilen

Okej, har du 5 mil till jobbet varje morgon så kanske du inte har lust att sätta dig på cykeln i piskande regn, eller gå upp kl. 04 för att knata till arbetet. Men har du möjlighet att cykla eller gå, åtminstone en bit, så finns det både hälsofördelar och ekonomiska vinster att inhämta.