Har du lyckats samla på dig många olika smålån och ett flertal krediter? Du är inte ensam. Idag är det mycket vanligt att man har flera skulder utspridda på flera olika platser. Genom att samla alla dina smålån till ett större lån kan du enkelt tjäna in både pengar och tid. Här kommer du att få läsa om hur du går tillväga för att samla dina lån i ett samlingslån och även varför du bör göra detta.

Vad är ett samlingslån?

Namnet “samlingslån” beskriver väldigt bra vad det är för typ av låneform som man talar om. Det vanligaste är att samlingslånet har formen av ett privatlån, men att grunden ligger i att bli av med onödiga avgifter och räntor. Enkelt förklarat kan man säga att samlingslånet låter dig baka ihop dina småskulder så att du får en bättre ränta och troligtvis även en betydligt lägre månadskostnad. Det är dessutom mycket lättare att hålla reda på ett enda lån, än att hålla reda på flera stycken.

Bästa samlingslånen:

Ett mycket vanligt missförstånd är att samlingslån endast är till nytta för den som har hamnat i en ekonomiskt svår situation och behöver mer pengar över varje månad. Så är inte fallet. Sanningen är att alla människor som har en skuld kan använda sig av ett samlingslån, men då för att få bättre villkor. Oavsett om du har två eller sex krediter och skulder som kostar pengar varje månad tjänar du i regel alltid på att samla alla till ett stort lån.

Låneförmedlare eller bank?

Ett samlingslån kan man få på både banken och via en låneförmedlare. Det finns dock många krav och villkor som behöver uppfyllas om du ska kunna få hjälp via en av de svenska storbankerna. Den främsta anledningen till att man är i behov av ett samlingslån är just att ekonomin kanske inte är speciellt balanserad i dagsläget. Detta ses vanligtvis som ett mycket stort minus hos banken, vilket i sin tur leder till sämre kreditvärdighet.

Samlingslån

Vill du ta ett samlingslån är det rekommenderat att du vänder dig till en professionell och seriös låneförmedlare. En låneförmedlare förmedlar lån från flera långivare och banker, vilket betyder att du har större chans till att få samlingslånet beviljat. Du kan enkelt ansöka via internet, så går processen betydligt snabbare. Det är dessutom helt kostnadsfritt att ansöka.

Samlingslån med säkerhet

Det råder delade meningar om huruvida samlingslån bör tas med säkerhet eller inte. Att ha en säkerhet på lånet, t.ex. en bil eller en bostad, gör i regel att man får betydligt bättre villkor och ränta. Orsaken till detta är för att man kan ge banken en trygghet i att lånet alltid kommer att kunna betalas tillbaka, även om det är så att man inte har möjlighet att ta pengar från sitt eget konto. Med en säkerhet ger man banken rättighet att använda bostaden eller t.ex. bilen för att betala av skulden.

Det vanligaste är dock att man ansöker om ett samlingslån utan säkerhet, det vill säga ett privatlån. Privatlån går att hitta hos de allra flesta lånegivare som riktar in sig på privatpersoner, med undantag för några få. När du ansöker är det viktigt att du anger att du är intresserad av att samla dina lån. Detta är speciellt viktigt om du vet att din kreditvärdighet inte är bra. När du meddelar att du vill samla lån så visar du för långivarna och bankerna att du vill ta ansvar för din ekonomi och försöka att reda ut denna. Om du inte anger att du vill samla dina lån är risken stor att banken tar för givet att du bara är intresserad av att dra på dig ännu fler krediter och skulder och din ansökan kan därmed avslås.

Varför kan man få avslag?

Det kan för många kännas konstigt att man kan ge avslag på ett samlingslån som ger låntagaren en möjlighet att få en lägre månadskostnad och på så vis förbättra både sin vardagsekonomi och lättare kunna hantera sina betalningar, men som tidigare nämnt är ett samlingslån oftast ett tecken på att ekonomin är obalanserad. Det finns flera anledningar till att en bank eller långivare kan välja att avslå din ansökan, t.ex. om du har för låg inkomst för de krav som ställs.

Andra saker som också kan påverka din ansökan negativt är:

  • Betalningsanmärkningar
  • Högre skuldbelopp än inkomst
  • För många kreditupplysningar under för kort period

Dessa är de vanligaste anledningarna till att ett samlingslån avslås. Du har dock alltid rätt att höra dig för med banken för att se vad det var som låg bakom beslutet. Bara för att du har fått avslag en gång betyder det inte att det inte finns andra långivare som är villiga att erbjuda dig ett banklån. Det är dock viktigt att komma ihåg att ju värre erbjudanden man får, desto tydligare tecken på dålig kreditvärdighet är det.

De banker som ändå erbjuder dig ett samlingslån kommer troligtvis ha så hög ränta att du får en högre månadskostnad än tidigare. Om räntan ligger på ungefärligt samma belopp som dina småskulder kan det dock vara värt att samla lånen ändå. Du kanske inte kommer att få ner din månadskostnad, men du kommer att stärka din kreditvärdighet avsevärt. Det är mycket bättre med endast ett lån, än många små.

Sammanfattning

Ett samlingslån kan hjälpa dig som har alldeles för många småskulder och krediter som bara ligger och drar pengar varje månad. Du kan t.ex. ansöka om ett samlingslån via din bank, men det säkraste sättet är att vända sig till en låneförmedlare online. Det är viktigt att man uppfyller de krav som finns på låntagaren och att man försöker ha så god kreditvärdighet som möjligt innan man ansöker, t.ex. genom att säga upp oanvända krediter och undvika nya kreditupplysningar under en period. Det är även viktigt att man anger i ansökan att man är intresserad av att samla sina kostnader, för att på så sätt visa banken att man inte är ute efter att bara samla på sig fler skulder. Kom ihåg att ett lån alltid behöver betalas tillbaka inom utsatt tid.

Recension:

Samlingslån
Betygsatt av: Mici.se
Betyg: 4.8/5