Samla pantburkar och tjäna pengar

Att panta burkar

Det går verkligen att tjäna pengar på att panta burkar. Det kan vara svårt att tro när man ser hur lite man får för varje burk. Men sanningen är att många bäckar små blir till en stor å, precis som talesättet säger.

Att ge sig ut och leta efter burkar

Om man är pank och ledig om dagarna så kan man faktiskt tjäna ihop en bra månadslön på att samla och panta burkar. Det är mycket att göra men det är möjligt att betala sin hyra och även andra räkningar genom att samla pantburkar och flaskor – i stora städer i alla fall. Det är absolut möjligt att få in om man letar i papperskorgar och tittar efter lösa burkar utslängda på gator och torg. Och – det är fortfarande fullt möjligt även då det är flera som gör samma sak – i Stockholm i alla fall eftersom Stockholm är stort och varje stadsdel har en stor befolkning.

Man lär sig var man hittar de bästa ställena

Så tveka inte att gå ut och leta efter burkar – det råkar löna sig. Men självklart betyder det att var och en måste bestämma själv hur mycket tid en vill lägga ner på den här sortens jobb. Det är inte lätt eftersom det finns mycket annat också än pantburkar i papperskorgarna. Självklart beror det på hur länge och hur många ställen man letar på hur resultatet ska bli. Med tiden så märker man var det lönar sig att leta och var det kan kvitta.

Många människor i stora städer betalar sina räkningar som hyra och annat viktigt genom att leta efter burkar. Burkarna finns överallt och många människor lämnar också sina burkar på flera ställen för att mindre bemedlade personer ska kunna hitta dem lätt.

Fråga efter pant

Man kan också be att få burkar av andra människor som står i begrepp att gå till pantautomaten med sina påsar. Många vill ge bort sina pantburkar eftersom väldigt många förstår att de behövs bättre för vissa andra än för dem själva.

Om en skolklass skulle vilja samla pengar så kan de förutom att sälja salami och ost till sina grannar även be att få grannarnas pantburkar. Det kan bli ganska mycket pengar på kort tid.

Håll utkik vid festivaler och andra större evenemang

Väldigt många lämnar sina pantburkar i närheten av serveringar och lite här och där som rent skräp på festivaler och andra större evenemang där många människor samlas. Det kan vara tillfällen till att skära guld med täljkniv om man passar på att samla burkar dels under själva festivalen eller marknaden men också tidigt på morgonen efter att festen är slut. Då brukar det finnas mycket skräp överallt och bland allt skräp finns väldigt många pantburkar som väntar på att bli pantade.

Bra för miljön

Det är verkligen väldigt bra att man kan få pant på burkar och flaskor. Det är skattade pengar för burkarna är redan betalda av de som drack upp innehållet i dem. Ägarna har bara bestämt sig för att hellre kasta burkarna och flaskorna än att driva in sin egen pant som de betalt för dem. Den panten kan den som hittar burken få istället. Det är bra att somliga tar chansen och samlar in burkarna så att de inte ligger i naturen eller i gatubilden och skräpar. Som skräp är de helt onyttiga och dessutom skadliga för både djur och människor. Men som skräp som tas tillvara är de till nytta för den som hittar dem, men också för hela samhället som slipper skräpet. Så burksamlarna är verkligen till nytta både för sig själva och för miljön.