Ett nytt år medför nyårslöften för många, och även om det vanligaste löftet kanske inte är att spara mer pengar kan det löna sig att göra av med mindre. Att göra en hushållsbudget är inte så svårt som de flesta tror. Det handlar helt enkelt om plus och minus. Gör av med mindre än du får in och så har du ett överskott.
Skapa en budgetkalkyl
De flesta håller nog med om att det är betydligt enklare att spara pengar om man vet var de faktiskt tar vägen. Finns det pengar kvar när månaden är slut är det annars lätt att de går till något impulsivt inköp följande månad. Det första man behöver göra för att spåra var pengarna tar vägen när de kommer in på lönekontot är att skapa en budgetkalkyl över inkomster och utgifter. Det går att göra en egen budgetkalkyl på datorn i Excel, men annars kan man med fördel ladda ner färdiga mallar från internet.
Konsumentverket har en hel del matnyttigt när det gäller att upprätta en hushållsbudget, men det är viktigt att alltid tänka utifrån den egna situationen och arbeta med siffror som stämmer överens med den individuella verkligheten. Papper, penna och miniräknare fungerar minst lika bra.
Lönsamt detektivarbete
Börja med att ta reda på vilka faktiska utgifter du har. Starta med de fasta utgifterna som boende, eventuella lån, försäkringar, fackavgift, telefoni, transport och mat. Först därefter kan det vara intressant att titta på sina bankutdrag för att se var pengarna tar vägen. Hur ser kategorin övrigt ut? Hur mycket spenderas på saker man faktiskt skulle kunna klara sig utan om man till exempel vill uppnå en sparutmaning? Vad kostar kläder, nöjen, resor och alkohol?
Går det att skära ner på dessa kostnader eller ta bort dem helt under en period? På detta sätt blir det väldigt tydligt hur pengarna spenderas och det går kanske även att se vissa mönster. Därefter räknar du ihop inkomsterna. Det ska helst finnas en hälsosam balans mellan inkomster och utgifter, men om det inte gör det finns det nu ett överskådligt verktyg för att balansera din ekonomi.
Tänk långsiktigt
För att slippa kalkylera tandläkarbesök, nya glasögon, gymkort, service på bilen eller fordonsskatt som oförutsedda utgifter kan det vara en bra idé att göra en budget för hela året. En budget består inte bara av nästa månads utgifter utan av 12 månaders inkomster och utgifter. Har man svårt att få ihop pengar till hundförsäkringen varje år kan man till exempel välja att dela upp hela summan på 12 månader och göra en fast överföring till ett utgiftskonto varje månad. De flesta djurförsäkringsbolag tar nämligen ut en extra avgift för kunder som vill delbetala varje månad.
Sparkonto
När du har sammanställt inkomster och utgifter för att minimera underskott och maximera överskott är det bra att se till så att det önskvärda överskottet förs över till ett sparkonto varje månad. Om det inte finns kontoutrymme för extra utgifter är det lättare att motstå eventuella frestelser.