Vad är ett omstartslån?
Ett omstartslån är detsamma som ett nystartslån. Lånet är särskilt utvecklat för konsumenter som har hamnat i skuldfällan och inte klarar av att ta sig ur. Ett omstartslån gör det möjligt att samla alla befintliga lån och istället bara ha ett enda lån att betala på varje månad. På det sättet blir det möjligt att ”starta om” din ekonomi och börja på ny kula.
Hur fungerar omstartslån?
För att få ett omstartslån behöver du först hitta en lämplig långivare. Det är inte alla som erbjuder den här låneformen. Sedan ansöker du och inväntar svar. Det som skiljer ett omstartslån från andra lån är att en beviljad ansökan inte resulterar i en utbetalning av lånet. Du får alltså inte pengarna utbetalda till ditt bankkonto. Istället betalar långivaren av dina skulder. Därför är det viktigt att vara ärlig i din låneansökan och uppge exakt vilka lån och krediter du har.
När skulderna blivit betalda betalar du av på omstartslånet varje månad. Då har du bara ett lån att hålla reda på, vilket många upplever som en lättnad. Dessutom betalar du bara en ränta som nästan alltid är lägre än räntor som exempelvis smålån kommer med. Därför sparar du pengar på räntekostnaderna.
Vem bör ansöka om omstartslån?
Omstartslån rekommenderas för dig som har många eller stora skulder som du inte kan hantera. Om du har hamnat i en situation där du inte har möjlighet att betala dina lån kan ett omstartslån vara rätt val för dig. Notera dock att låneformen enbart beviljas om du själv inte kan lösa situationen. Du som inte befinner dig i en väldigt knivig situation kan istället ansöka om ett samlingslån eller privatlån och lösa skulderna på det sättet.
Fördelar med omstartslån
Den stora fördelen med låneformen är att du som hamnat i en svår skuldsituation kan få hjälp. I Sverige finns det lag på att långivare inte får bevilja lån åt konsumenter med aktivt skuldsaldo hos Kronofogden. Omstartslån är däremot ett undantag. Du kan alltså få ett omstartslån i Sverige även om du har skulder hos Kronofogden. Betalningsanmärkningar eller låg kreditvärdighet utgör inte heller något hinder.
Nackdelar med omstartslån
Det finns inga större nackdelar med omstartslån. Något som dock kan nämnas är att de inte är helt enkla att få. Även om man förbiser skulder hos Kronofogden och betalningsanmärkningar finns det trots allt vissa krav. De skiljer sig mellan olika långivare, men du måste kunna visa att du har möjlighet att betala tillbaka lånet. I de flesta fall behöver du ha ett arbete, helst på heltid, och man ser gärna att du har exempelvis en bostad som garanti för lånet. Om du inte har tillgångar kan du behöva en medsökande med god ekonomi.
Innan du ansöker
Innan du ansöker om ett nystartslån bör du försöka förbättra din kreditvärdighet. Du bör givetvis inte ansöka om flera lån, utan även undvika att handla på faktura eller avbetalning. Satsa också på att förbättra din inkomst. Om du redan arbetar på heltid är ett tips att skaffa ett extrajobb. Skulle du inte ha något arbete är det givetvis en prioritet att hitta ett. Det är också bra att kunna visa att du gör allt du kan i dagsläget. Sälj exempelvis din cykel, kamera, märkesväskor eller andra tillgångar som du kan tjäna pengar på. Då ser långivaren att du är seriös och gör ditt bästa för att förbättra din situation.
Jämför innan du ansöker!
Du bör alltid prioritera att jämföra olika långivare innan du bestämmer dig för en. Lånevillkoren skiljer sig mellan olika långivare och om du redan befinner dig i en ekonomiskt utsatt situation är det viktigt att väja ett lån med så låg ränta som möjligt.