Minska din elförbrukning

Spara el - Minska din elförbrukning
Tips för att minska elförbrukningen som privatperson

En rejäl elräkning är något man helst inte vill hitta i brevlådan. Därför kan det vara bra med tips på hur man ska göra och tänka för att undvika att slösa på elen. Både för miljön och sin egen plånboks skull.

Köpa nytt

Det kan låta som något dyrt, men det går också att se som en investering för framtiden. Att köpa ny spis, kyl och frys, diskmaskin och tvättmaskin kan göra att elkostnaderna sjunker kraftigt. I det här fallet är det förstås klokt att räkna på hur många kronor per månad man sparar kontra mot vad de nya produkterna kostar. Men då många vitvaror håller länge, kan det i framtiden vara ett klokt sätt för att minska elförbrukningen.

Belysningen är viktigare än vad du tror

Många har säkert redan koll på det, medan andra kanske ser det som överskattat. Men att hålla koll på sin belysning är viktigare än man tror. Ett klassiskt knep är att byta sina gamla glödlampor mot LED-lampor. De så kallade lågenergilamporna drar oftast runt 80 % mindre energi, vilket i längden gör stor skillnad. Att använda en så kallad switch, för att kontrollera när lamporna är på, är också bra. De flesta är inte i behov av att ha lampor på dygnet runt, och då är det enklare att kontrollera dem. Det här är något som även fungerar för att stänga av TV:n och datorer när man inte använder dem.

spara mycket pengar på att minska din elförbrukning

Att tänka på vid matlagning

Att en ny spis kan spara på elförbrukningen vet vi om vid det här laget, men det finns fler tips för användningen av varor i köket som kan hjälpa din elräkning att krympa. Det första är att använda köksfläkten på ett klokt sätt. Det är klart, står man och steker en rejält köttbit, eller något annat som osar, är det förståeligt att man vill ha köksfläkten på. Men, om man kokar ägg till exempel, kan den lika gärna vara av. Det här är nämligen något som drar väldigt mycket energi annars.

Att använda spisen rätt blir också vanligt. Använder man sig av en teknik där man stänger av spisen eller ugnen, men lagar mat medan det fortfarande finns värme, går det att utnyttja den energin och spara på elen.

Övriga tips för att minska elräkningen i hemmet

Ett viktigt tips att lägga på minnet är att gå tillbaka lite i tiden, det vill säga köra ”old school”. Till exempel kan man ställa sig frågan: är det nödvändigt att använda torktumlaren varje gång? Det beror förstås på. I vissa fall är det såklart ett måste. Men med god planering kan man se till att ha alla kläder redo. Under somrarna går det också att lufttorka i ännu högre utsträckning.

Annars är energisparlägen och sparprogram viktiga. Det vill säga att inte alltid ha vitvaror på, och att faktiskt använda det program som heter ”sparläge” och liknande. Det finns en anledning till att de heter så, och det är att de sparar energi. Därför är det viktigt att tänka på begreppet ”många bäckar små”. Det vill säga att många små insatser kan göra en stor skillnad i slutändan.