Ett mikrolån är en snabb lösning ifall du behöver pengar omgående. Du kan ansöka om mikrolån vilken dag som helst, dygnet runt. Ansökan kan i bästa fall vara beviljad omgående och pengarna på ditt konto så fort som på ett par timmar. Dessutom är själva processen väldigt smidig. Du behöver inte göra ett besök på något bankkontor och besvara en massa krångliga frågor, utan ansökan görs direkt via Internet. Du fyller i ett ansökningsformulär och klickar bara på ”skicka” eller ”ansök”. För mikrolån behövs därtill ingen säkerhet.

Jämför mikrolån

I samband med ansökan görs en kreditprövning. Du får redogöra för din ålder, din inkomst och betalningsförmåga, samt om du har betalningsanmärkningar sedan tidigare.

Långivarnas kriterier varierar. En del kräver att du skall vara 20 år fyllda medan det hos andra räcker att du är 18 år gammal. Alla långivare kräver heller inte ett fläckfritt ekonomiskt förflutet. Även kravet på årsinkomst varierar, liksom givetvis kostnaden. Det finns otaliga aktörer som erbjuder snabblån och det lönar sig verkligen att jämföra dessa. Granska även ifall det tillkommer ansökningsavgifter.

Innan du ansöker om smslån är det på plats med en utvärdering av din egen ekonomi, dvs. din inkomst samt din betalningskapacitet. Detta gör du enkelt med konsumentverkets hushållsbudget. Det fördelaktiga med internetlån är givetvis enkelheten för ansökningsförfarandet samt de relativt överkomliga kriterierna för att beviljas lån. Tänk dock efter innan du ansöker eftersom återbetalandet inte är enklare än vanligt.

Mikrolån – den nya tidens lån

Kanske är det lite kaxigt att säga att mikrolån är den nya tidens lån. Men det är ändå ett faktum att dessa lån har förändrat både lånemarknaden som helhet, och vårt lånebeteende radikalt. Mikrolån är en relativt ny typ av lån, och alla är kanske inte bekanta med begreppet. Men, säger vi sms-lån vet nog de flesta vad det handlar om.

Smslån är ett av de mikrolån som erbjuds, och det mest kännetecknande för denna typ av lån är att de är på ganska små belopp, och att de ska betalas tillbaka på kort tid. Två egenskaper som gör dem unika på lånemarknaden, och som också gör dem mycket användbara i vardagen. Och det är just som hjälp vid små ekonomiska problem i vardagen som mikrolån är avsedda att användas.

mikrolån

Anpassa lånet efter just dina behov och förutsättningar

Ett mikrolån är ett lån, och det handlar om att låna pengar. Men, trots det skiljer sig dessa lån ganska rejält från vanliga, traditionella banklån. Ett mikrolån är ett lån utan säkerhet, eller ett privatlån som man brukar säga. Men, till skillnad mot ett vanligt privatlån hos banken, som har en nedre gräns på cirka 15000 kr, är det ungefär där den övre gränsen för ett mikrolån ligger. Ett mikrolån sträcker sig oftast från 500 kr upp till som mest 15 000 kr, och du kan själv anpassa lånet efter just dina behov och förutsättningar.

Om du har behov av 500 kr, kanske för att betala en akut skuld, kan du alltså få ett lån på just den summan och du behöver inte skuldsätta dig i onödan. Lånet har en kort återbetalningstid vilket betyder att du snabbt blir skuldfri igen. Du kan alltså söka ett lån på just det belopp du behöver, och du kan dessutom själv bestämma din återbetalningstakt. De minsta lånen ska oftast vara betalda inom en månad, medan lite större mikrolån kan betalas tillbaka på upp till tre månader. Men, du kan alltså själv välja återbetalningstid inom de uppställda gränserna, och skapa ett lån som passar din ekonomi.

Ansök direkt online

Dessa lån söker man direkt online, vilket är både smidigt och tidsbesparande. Det betyder att du kan söka lån när det passar dig, och du behöver inte hålla reda på när banken har öppet. Att ansöka om ett lån är mycket enkelt. Du behöver bara uppge hur mycket du vill låna och vilken återbetalningstid du vill ha. Sedan fyller du i några personuppgifter och skickar in din ansökan.

Svaret kommer direkt på skärmen, och pengarna betalas i de flesta fall ut så fort du har signerat avtalet.

Signera avtalet elektroniskt

Många långivare erbjuder möjligheten att signera avtalet elektroniskt och vilket betyder att pengarna kan betalas ut omedelbart. Du kan alltså ha pengar på kontot samma dag, och ibland till och med inom några minuter. Smidigare och snabbare sätt att låna pengar är det svårt att hitta. Detta har förändrat många människors förhållande till lån. Eftersom ett mikrolån kan användas nästan som ett förskott på lönen är det många som utnyttjar dessa små lån ofta. Man lånar pengar just när man behöver dem, betalar av snabbt och får därför snabbt utrymme för nya lån om behovet finns.

När du söker mikrolån online har du möjlighet att jämföra lån, vilket gör att du kan välja det billigaste lånet. Jämför räntor och villkor, och kolla om det tillkommer några andra avgifter. På så sätt slipper du obehagliga överraskningar när det är dags att börja betala på lånet.

De flesta förknippar mikrolån med dessa små, snabba konsumtionslån som vi alltså kan söka online och som ger snabba pengar till vardagliga ändamål. Men, mikrolån, eller mikrokrediter, är från början ett litet lån som är avsett att stimulera småföretagsamheten i tredje världen. Dessa ursprungliga mikrolån handlar alltså inte om konsumtion utan var istället avsedda att ge en möjlighet att tjäna pengar och försörja sig.

Betala av på lånet

Man kan, till exempel, ge ett mikrolån till en kvinna så att hon kan köpa en symaskin och med maskinen som bas starta en verksamhet. För fattiga människor i utvecklingsländer är det inte möjligt att få ett vanligt banklån, eftersom bankerna anser att de inte kan betala tillbaka. Men, ett mikrolån kan man få och tanken är att man ska betala av på lånet succesivt, i takt med att inkomsterna ökar.

Att man med små lån ger fattiga möjlighet att skapa en inkomstkälla är förstås bra, men, det har på senare tid också riktats kritik mot dessa lån för att de har för höga räntor så att många låntagare förlorat allt istället för att få igång en lyckad verksamhet.

Historia

Idén om dessa mikrolån för att hjälpa fattiga i tredje världen att försörja sig uppkom redan på 1970-talet. Det startade med att Muhammad Yunus lånade ut en liten summa på 27 dollar till en grupp bybor som tillverkade möbler av bambu. Med dessa pengar kunde byborna betala av ett lån som de tagit till skyhög ränta, och när de blev av med skulden fick de fart på sin verksamhet och kunde börja tjäna pengar. Yunus ställde också upp som borgenär så att byborna fick ett banklån.

Muhammad Yunus har fått både Nobelpriset och andra utmärkelser för ditt arbete för att ge fattiga en möjlighet att försörja sig. Hans arbete bidrog till att Grameen Bank, som är föregångare till ett stort antal liknande projekt med mikrokrediter runt om i världen, bildades 1983. Grameen Bank har idag mer än 6 miljoner låntagare i Bangladesh och i hela landet har mer än 30 miljoner människor tagit mikrolån sedan 1997.

En av huvudtankarna med mikrolånen var att lyfta kvinnorna i fattiga länder, så att de skulle kunna få en starkare ställning i samhället. Men, tyvärr har lånen ibland blivit en skuldfälla istället för en möjlighet. Ett av problemen med lånen är att många av låntagarna inte är läskunniga, och alltså inte vet vad det är de skriver på när de signerar ett låneavtal. Med räntor på upp till 30% kan det vara svårt att klara av att betala, och många tvingas därför ta nya lån för att betala av på de gamla. En skuldspiral som inte motsvarar den ursprungliga grundtanken med de små krediterna.


Recension:

Mikrolån
Betygsatt av: Mici.se
Betyg: 4.4/5