Om du behöver låna 12000 kronor, kan detta kännas som något som inte bör vara särskilt svårt, eftersom det inte rör sig om de största lånebeloppen som man kan ansöka om att få låna. Trots att beloppet man lånar kan verka förhållandevis litet, finns det dock en hel del saker man bör tänka på, även när man ”bara” ska låna 12000 kronor, för att det hela ska bli så bra som möjligt. I denna guide får du reda på allt du behöver veta om detta, för att ditt lån ska bli så bra som möjligt, och för att hela upplevelsen kring lånet också ska bli det.

Banker som erbjuder lån på 12000 kronor

Tänk på att

Jämföra lån ordentligt

Du har nämligen många lån att välja mellan när du vill låna ett belopp i denna storleksordning. Detta betyder att det finns pengar att spara på att välja lånet man tar med omsorg, då även priserna på de många lån man kan välja mellan varierar mycket. Den smarta konsumenten ser därför till att alltid göra detta, och ju fler lån du kan jämföra, desto bättre är det förstås.

För den som inte vill lägga allt för mycket tid på dessa jämförelser finns det även smarta hjälpmedel att använda sig av, så kallade lånejämförelsetjänster, som jämför lånen åt dig, automatiskt. I dessa tjänster listas massvis med olika lämpliga lån, i regel i prisordning, vilket gör att det blir lätt att se vilket lån som är det billigaste just då, och sedan kan du förstås gå in och läsa mer om just de lån som intresserar dig.

Ju bättre du är på att jämföra, desto mer kan du spara, så detta är verkligen en vana som det är värt att ta till sig, oavsett om man ska låna 12000 kronor eller något annat belopp!

Inte låna mer än du behöver

Eftersom det är så lätt numera att låna 12000 kronor och även andra belopp, kan det kännas lockande att låna lite mer än vad man faktiskt behöver, bara för att det är så enkelt att göra det. Det är dock inte en bra ide, eftersom inga summor man lånar är gratis, utan tvärtom ganska kostsamma. Ju mer du lånar, desto mer kostar dig dessutom lånet, så håll alltid lånesumman så liten det bara gå, och låna endast till nödvändiga utgifter och saker.

Se till så att du kan betala tillbaka lånet som du ska ta

Detta hänger ihop med att inte låna för mycket, men även i övrigt bör man se till så att man verkligen har råd med ett lån, eftersom alla lån man tar är en belastning på ens privatekonomi. Många lånegivare erbjuder lånekalkyler och liknande, som man kan använda för att ta reda på vad ett lån kommer att komma att kosta en, att använda dessa för att säkerställa att man har råd med de lån man tar är en bra ide. Givetvis kan man även försöka räkna på detta på egen hand, men se då till så att du gör beräkningarna rätt, så att du inte råkar ut för negativa överraskningar i efterhand, när du väl tagit lånet.

Läsa villkoren för lånet

Man kan tro att det är en självklarhet att folk skulle läsa villkoren för låneavtal och andra avtal de ingår, men dessvärre är så inte fallet. När man skriver under en låneansökan bedyrar man dock att man gjort detta, vilket förstås innebär att det är viktigt att faktiskt göra det också. I lånevillkoren hittar du dessutom ofta mycket bra information om lånet, som det är viktigt att känna till, så även för din egen del, för att du ska förstå lånet du tar bättre, är detta en bra ide.

Låna 12000

Betala tillbaka lånet i tid

Många lån har nämligen en tendens att bli riktigt, riktigt dyra om man inte betalar tillbaka dem i tid, så som lånegivaren vill ha tillbaka pengarna. Då är det nämligen vanligt att lånegivaren lägger på massvis med förseningsavgifter, påminnelseavgifter, dröjsmålsräntor och annat liknande, som kan göra att låneskulden växer mycket snabbt, vilket förstås är synd.

Skulle man inte betala tillbaka skulden alls, kan det även vara så att lånet skickas vidare till inkasso, och eventuellt även till Kronofogden. Detta innebär ännu mer kostnader, och i värsta fall även en hel del andra problem, som betalningsanmärkningar. Detta är därför något man verkligen bör akta sig för! Läs även vår jämförelse för dig som vill låna 14000 kronor.

Den som inte betalar tillbaka sitt lån kan även få svårt att få lån av samma långivare igen, vilket kanske inte verkar lika allvarligt som de två ovan nämnda följderna av att inte betala tillbaka sitt lån, men det kan i själva verket vara det, då en del banker delar låneregister med varandra, så att bli ”svartlistad” hos en lånegivare kan faktiskt betyda att man blir svartlistad hos flera av dem, fast man kanske inte tänker på det med en gång.

Låna 12000

Om du behöver låna pengar, men inte vill ta ett så stort lån som de vanliga bankerna erbjuder, vad gör du då? Du vet kanske att det finns olika typer av lån, som är avsedda för olika situationer. Ska du köpa bostad, och behöver låna mycket pengar, finns det särskilda bolån som har längre återbetalningstid och lägre räntor, för att de ska bli hanterbara. Behöver du bara ett mindre lån, kanske för att kunna unna dig något, eller för att betala skulder, är ett konsumtionslån ett lämpligare alternativ. Ett konsumtionslån, eller privatlån som de också kallas, är helt enkelt ett lån utan säkerhet.

Du behöver inte belåna något, eller lämna någon annan form av säkerhet, för att få lånet. Detta betyder att långivaren tar en lite större risk, vilket ofta ger en något högre ränta på dessa lån. Men, det gör också att lånen går snabbt att få.

Ett exempel

Om du, till exempel, vill låna 12 000 kr kan du inte gå till din vanliga bank och be om ett lån. De traditionella bankerna brukar ge privatlån från 15 000 kr och uppåt. Om du bara behöver 12 000 kr kan det ju kännas onödigt att dra på sig en större skuld, och därför är det bättre att söka lån hos andra långivare. Här, på nätet, finns ett stort antal lån, av olika typer och storlekar. Här går det bra att låna 12 000 kr, och ännu mindre summor om du vill.

De lån som används mest idag är de så kallade mikrolånen, som namnet skvallrar om, ligger på mindre belopp. Mikrolån finns från bara 500 kr upp till cirka 15 000 kr, som alltså är bankernas lägsta utlåningsnivå. Mikrolånen fyller alltså ett behov som de vanliga bankerna inte tillgodoser. Detta är förmodligen den största bidragande orsaken till att dessa lån har blivit så populära.

Söka lån

Oavsett om du vill ha ett stort, eller litet, lån är det viktigt att tänka på att bara söka lån om du vet att du kan betala tillbaka utan problem. Att missa en avbetalning, eller inte kunna betala tillbaka ett lån kan ställa till stora problem i framtiden. Det är också viktigt att se till att få ett lån med bra villkor och låg ränta. Om du söker ditt lån här på internet har du stora möjligheter att hitta det lån som är mest fördelaktigt för just dig och dina behov. Här finns alla lån och alla långivare samlade på ett ställe, och du kan enkelt jämföra olika lån.

Jämför räntor för att hitta det billigaste lånet, men glöm inte att också se efter om det tillkommer andra kostnader som kan göra lånet dyrt. Den effektiva räntan talar om för dig hur billigt, eller dyrt, ett lån egentligen är. I den effektiva räntan räknar man nämligen in alla kostnader som lånet för med sig, som uppläggningsavgift, aviavgifter och liknande.

Verktyg för att se vad lånet kostar

En annan fördel med att söka lån här på nätet är att nästan alla långivare har ett verktyg, eller en tabell, på sin hemsida. Där du kan se exakt hur mycket lånet kommer att kosta dig varje månad. Ofta har man reglage som du ställer in på önskat belopp och önskad lånetid. Då får du fram den månadskostnad som det aktuella lånet ger, och den summa du ser då är den summa du ska betala varje månad, tills lånet är betalt. Du kan alltså, i de flesta fall, själv bestämma hur snabbt du vill betala tillbaka pengarna. Om du lånar 12 000 kr kan du oftast välja återbetalningstider på upp till två år.

Det kan vara frestande att välja en lång avbetalningstid, eftersom du då inte behöver betala så mycket varje månad. Men, tänk på att ju längre återbetalningstid du väljer, desto högre blir den totala kostnaden för lånet. Därför är det bästa att försöka betala av så snabbt som möjligt. Givetvis inte snabbare än att du klarar av betalningarna. Du får helt enkelt möjlighet att anpassa lånet efter dina egna behov och förutsättningar då du kan välja både belopp och återbetalningstid.

Ett svar direkt på skärmen

Om du behöver pengarna snabbt är ett snabblån den bästa lösningen. Snabblånen hittar du alltså här på nätet. Du söker lånet snabbt och enkelt när det passar dig. du behöver inte tänka på sånt som banktider, köer eller liknande. Här gör du din ansökan när du har några minuter över för ansökan tar inte längre tid än så att genomföra.

När du har jämfört lån och hittat ett som passar dig anger du bara hur mycket du vill låna ( i det här fallet alltså 12 000 kr). Du anger även hur lång återbetalningstid du vill ha. Därefter fyller du i de personuppgifter som efterfrågas och skicka iväg din ansökan med ett klick. Oftast får du ett svar direkt på skärmen. Pengarna brukar betalas ut så fort låneavtalet är signerat, och numera är det många långivare som erbjuder elektronisk signering. Det betyder att du kan signera avtalet med bank-id eller liknande och slipper invänta papper som ska skrivas på och returneras med posten.

Pengarna på kontot samma dag?

Med elektronisk underskrift kan pengarna betalas ut direkt, och du kan alltså ha pengarna på kontot samma dag. Hur snabbt efter utbetalning du har pengarna beror förstås på när din ansökan beviljas och hur pengarna betalas ut. Om långivaren betalar ut pengarna genom den bank du använder kan du ha dem omedelbart oavsett om det är helg eller vardag. Om utbetalande bank inte är densamma som din bank måste pengarna överföras mellan banker och detta görs enbart under vardagar. Det betyder att du då kan ha pengarna på ditt konto först nästkommande bankdag.

Om du har mycket bråttom, och behöver ha pengarna snabbt kan det alltså vara en bra idé att se på vilken bank långivaren använder sig av, och välja ett lån som betalas ut via din bank, för att vara säker på att få pengarna så snabbt som möjligt.

Behöver du låna 12 000 kr är nätet din möjlighet, och här finns massor av lån på den summan att välja bland.

Recension:

Låna 12000
Betygsatt av: Mici.se
Betyg: 4.7/5