Det kan finnas många olika anledningar till att man hamnat i en situation där man är svårt skuldsatt. Sjukdom, arbetslöshet, skilsmässa är exempel på händelser som kan kasta omkull ekonomin, och som gör att man kanske måste dra på sig lite för många skulder. Men, det är, tyvärr, också lätt att dra på sig lite för många lån, och även om vart och ett av lånen inte är särskilt stora eller dyra så känner vi ju alla till det där ordspråket om många bäckar små, som gör en stor å, eller hur. Ett litet lån här och ett där blir till sist en stor skuld, och även om räntekostnaden ser så farlig ut om man ser till de enskilda lånen, blir det sammanlagt en stor utgiftspost som kan göra det svårt att få ordning på ekonomin.

Det bästa om du har dragit på dig många små lån, är att försöka få ett större lån. Ett lån till bra villkor, så att du kan lösa de små, men ofta dyra, krediterna. Problemet är att det kan vara svårt att få ett större lån om man redan är skuldsatt. Om du dessutom har tagit många mindre lån från långivare som gör sin kreditprövning i samarbete med UC har du många registreringar där, vilket också kan minska din kreditvärdighet och göra det svårare att få ett lån. Det kan alltså vara svårt att få lån om man är kraftigt skuldsatt, men det betyder inte att det måste vara omöjligt.

Men, innan du söker ett lån för att lösa ditt problem är det viktigt att du funderar på om det finns andra möjliga lösningar. Att ta ytterligare ett lån är inte alltid det bästa.

Lån till bra villkor

Men, kan du få ett lån till bra villkor, som hjälper dig att betala av de skulder du har? Då kan lånet faktiskt innebära att du får mer pengar över varje månad. Och med mer pengar över är det lättare att ta sig ur skuldfällan. Att samla sina smålån hos en långivare istället för att ha dem utspridda hos många banker och låneinstitut ger för det mesta lägre kostnader. Det blir framför allt enklare att hålla reda på betalningar och förfallodagar. Det minskar helt enkelt risken för att glömma bort avbetalningar. Något som kan bli mycket kostsamt när du får betala påminnelseavgifter, förseningsavgifter och ränta på det förfallna beloppet.

Missar du en betalning riskerar du också att få en betalningsanmärkning som kan ställa till stora problem under flera år. En betalningsanmärkning gör att du inte får teckna hyreskontrakt, telefonabonnemang eller andra liknande kontrakt. Men, framför allt ställer betalningsanmärkningen till det om du vill låna pengar.

Att ta ett lån som skuldsatt

Att ta ett lån som skuldsatt kan många gånger jämföras med att låna med betalningsanmärkning. Betalningsanmärkningar och stora skulder går ofta hand i hand, och det är båda faktorer som påverkar kreditvärdigheten negativt.

Men, som sagt, ge inte upp även om du har skulder, eller har råkat dra på dig en betalningsanmärkning. Det finns möjligheter att få ett lån även om det är lite svårare än utan dessa problem. För det första får du räkna med att söka ditt lån hos andra än de traditionella bankerna. Här är det ofta mycket svårt, ja i stort sett omöjligt, att få ett lån om du har en betalningsanmärkning. Har du en massa skulder säger den vanliga banken också i de allra flesta fall nej. Om du absolut vill ha ett lån hos någon av de vanliga bankerna måste du vidta lite speciella åtgärder.

Lån till skuldsatta

Att söka ett lån med säkerhet, det vill säga ett lån där du belånar ett hus, eller något annat värdefullt, kan vara ett sätt att faktiskt bli beviljad ett lån. Då får banken en säkerhet, och riskerar inte att förlora sina pengar. Du kan också försöka att söka ett lån med en medsökande som har en stabil ekonomi och uppfyller bankens krav. Det tredje alternativet är att försöka få någon som går i borgen för lånet, och som alltså är beredd att betala tillbaka pengarna om du inte kan.

Ett stort antal banker

På nätet finns ett stort antal banker, och andra långivare, som inte alltid har lika stränga krav som de traditionella bankerna. Här kan det faktiskt finnas möjlighet att få lån utan säkerhet även om du har skulder, eller betalningsanmärkningar.

Ett sätt att hitta lån för skuldsatta är att söka lån via någon av de låneförmedlare som finns på nätet. Här fyller du i en ansökan, och får bara en registrering hos UC, trots att du sedan kan få låneerbjudanden från flera långivare. Det finns oftast inga specifika krav, som att du inte får ha skulder eller betalningsanmärkningar, när du ansöker om lån hos låneförmedlare. Detta beror på att de samarbetar med ett stort antal banker och långivare som alla har sina egna krav. Du kan alltså söka lånet, och sedan får du låneerbjudanden från de långivare som kan tänka sig att ge dig ett lån trots att du har skulder sedan tidigare, och ibland till och med fast du har betalningsanmärkning.

Alla lån samlade på nötet

Men, du behöver förstås inte vända dig till en låneförmedlare för att söka lån. Här på nätet har du alla lån och långivare samlade på ett ställe. Detta gör att du ganska enkelt kan jämföra lån och villkor hos olika långivare.  Du kan, genom att läsa villkoren, se vilka krav de olika långivarna ställer. På så sätt kan du söka lån där det finns en chans att få ansökan beviljad, och du slipper att skicka in ansökningar som du garanterat kommer att få avslag på. Eftersom alla lånen finns samlade kan du också jämföra lån, för att hitta de bästa och billigaste.

Det viktigaste om du ska ha ett lån för att lösa dina skulder är ju att du får ett lån som är billigt och som verkligen gör att du får mer pengar över varje månad. Kolla räntor och villkor, och välj det lån som blir förmånligast för dig. förhoppningsvis kan du hitta ett lån som låter dig betala av dina tidigare skulder, så att du får allt samlat under ett tak.

Recension:

Lån till skuldsatta
Betygsatt av: Mici.se
Betyg: 4.7/5