Kreditkort eller bankkort?

kreditkort

När det blir dags att skaffa ett nytt kreditkort eller bankkort, kanske du känner dig osäker på vilket som vore det bästa valet för dig. Det kan finnas skäl till att du föredrar ett traditionellt bankkort. Det kan till exempel vara så att du inte vill ha någon kreditskuld liggande, utan enbart vill handla för pengar du redan äger. I så fall är som sagt ett vanligt bankkort att föredra. Det kan också vara så att du i dagsläget inte har möjlighet att få en kredit beviljad, på grund av exempelvis låg inkomst, en osäker anställningsform eller en betalningsanmärkning. Då är också bankkortet det bästa och ibland enda alternativet. Om du däremot vill ha en säkerhet och tillgång till olika bonussystem, kan ett kreditkort vara det bästa valet. Det finns gott om sådana att välja på, vilket gör att du kan hitta ett kort som ger dig gott om förmåner.

Välj rätt kort

Om du kommer fram till att det är ett kort med en kredit kopplat till sig du vill ha, behöver du göra ditt bästa för att hitta det bästa alternativet. Du kan söka på bäst kreditkort för att få upp en rad olika kort, men du kan även gå direkt till en jämförelsesajt. Det är viktigt att du inte skyndar igenom detta steg, för att få ett kort i din hand så fort som möjligt. Det kan finnas stora skillnader mellan olika kort, och du bör vara mån om att välja en riktigt förmånlig variant.

Välj rätt kort

Välj något som ger dig förmåner

Även om du kanske främst skaffar ett kreditkort för att ha en buffert om du skulle behöva göra inköp när det inte finns tillräckligt med pengar på kontot, är det viktigt att du försöker få ut så mycket som möjligt av kortet. Det finns riktigt bra kreditkort med omfattande bonusprogram. Genom att välja ett sådant kan du ofta få återbäring på alla dina köp, alternativt rabatter beroende på hur många poäng du samlar. Det kan också vara så att du får förmånliga erbjudanden från kreditgivarens samarbetspartners. Detta är inte alls ovanligt, men det är inte alla kort som kommer med den här typen av förmåner. Därför är det av stor vikt att du verkligen ser till att välja ett kreditkort som ger dig mer än bara en extra säkerhet. Undersök vilken typ av bonusar som erbjuds, och välj något som du vet att du kommer ha glädje och nytta av.

Håll koll på avgifterna

Håll koll på avgifterna

De flesta kort, såväl bankkort som kreditkort, kommer med någon typ av avgift. Det kan handla om en månadsavgift eller en årsavgift, men det kan också handla om avgifter för uttag och valutaväxling vid utlandsköp. Beroende på hur du använder kortet kan detta bli väldigt dyrt i längden. Du bör därför vara noga med att välja ett kreditkort eller bankkort med så låga avgifter som möjligt. Det bör gå utmärkt att hitta ett kort som inte belastas med avgifter vid uttag, även om du kanske inte helt kan bli av med årsavgiften eller månadsavgiften. Ta en titt på helheten och välj ett förmånligt kort med så låg totalkostnad som möjligt.