Hur blir man skuldfri?

Skuldfri

Att bli skuldfri är en dröm för många. Det är en stor frihet att kunna behålla hela sin inkomst utan att behöva betala flera tusenlappar på skulder varje månad. Men hur går man tillväga för att bli skuldfri?

Våga ta itu med problemet

Man kan vara mer eller mindre skuldsatt. Du kanske bara har ett dyrt bolån att betala av, eller så har du kanske en rad smålån och krediter. I vilket fall som helst är det viktigt att ha koll på situationen. Hur många skulder har du? Hur mycket är du skyldig de olika fordringsägarna? Vilken ränta har du att betala? Om du har hamnat i skuldfällan kan det kännas jobbigt att överhuvudtaget öppna kuverten som kommer med posten, men det är ett måste.

Gör en budget

Det är viktigt att göra en tydlig budget över dina inkomster och utgifter. Kanske har du abonnemang, t.ex. Netflix eller Spotify, som du kan säga upp? Du kanske lägger för mycket pengar på fika varje vecka? Den där kaffen från Espresso House flera gånger i veckan blir lätt flera hundralappar i månaden. Du som vill bli skuldfri bör avstå från alla kostnader som inte är absolut nödvändiga.

Samla dina lån

Om du har många lån och krediter är det ofta en god idé att samla dem. Genom att ta ett samlingslån kan du snabbt få alla lånen avbetalade, vilket känns positivt för de flesta. Du har då bara ett enda lån att betala och även en lägre ränta. Smålån och krediter kommer i regel med betydligt högre räntor än samlingslån.

Du som har en riktigt knepig situation och skulder hos Kronofogden kan ansöka om ett nystartslån. Ett sådant lån kan beviljas även om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden.

Betala av lånen enligt snöbollseffekten

Betala av lånen enligt snöbollseffekten

I vissa fall är det inte nödvändigt att samla lånen. Om du själv klarar att betala av dina lån ett efter ett bör du börja med det minsta. Betala minimibeloppet på de andra skulderna, och lägg så mycket du kan på den minsta. Då kommer du lyckas betala av den relativt snabbt, vilket kommer att ge dig en positiv kick och mer motivation. Sedan tar du dig an nästa skuld i storleksordning och fortsätter så tills alla är betalade.

Sälj tillgångar som inte är nödvändiga

Du som bara har ett studielån eller bolån att betala kan oftast klara det utan att behöva sälja något. Är det däremot så att du har väldigt många lån som känns svåra att betala av bör du sälja saker som inte är nödvändiga. Kanske har du en dyr kamera, en fin cykel eller en ny TV? Då bör du fundera på att sälja dem. Det kan kännas tråkigt, men det är bättre att ha en ordnad ekonomi än dyra saker som du egentligen inte har råd med.

Hitta inspiration

Man brukar säga att vi blir vad vi tänker, och det stämmer. Lyssna gärna på experter som Dave Ramsey eller Chris Hogan som hjälper konsumenter både med att bli skuldfria och ekonomiskt självständiga. Titta på videor, lyssna på podcasts och läs böcker om ämnet. Då får du snabbt tips, en bättre förståelse för ämnet och massor av inspiration!