Förberedelser inför lågkonjunkturer

Högkonjunkturer är alltid trevligt, men eftersom ingenting varar för evigt, är det troligt att de goda tiderna byts ut mot sämre tider och att en lågkonjunktur står för dörren. Än så länge befinner sig Sverige i en högkonjunktur som är en av de längsta i historien och konsumtionen går på högvarv. Tyvärr går det inte att helt förutsäga när denna kommer att dra sig tillbaka och en lågkonjunktur kommer att knacka på. Här nedan följer några konkreta och matnyttiga tips att ta med dig in i en kommande lågkonjunktur.

lågkonjunktur

Framförhållning ett första steg

Precis som med allt annat gäller det att ligga i startgroparna och planera. Framförhållning är således det bästa du kan göra för att inte bli tagen på sängen när tidernas konjunkturcykel börjar bli rostig i kedjan. Detta kanske får dig att gäspa och tänka ”den tiden, den sorgen”, men du lär definitivt bli en som känner av sorgen mer om du struntar i åtgärderna – medans din granne som gjorde helt tvärtom, kan sova lugnt om natten även när ekonomins mörka Mordor regerar landet.

Förberedande frågor inför en ekonomisk nedgång

Du kanske inte vet var du ska börja när du tänker på att en lågkonjunktur kan vara på ingång. Här följer flera frågor som du bör besvara så noga och ärligt som möjligt tillsammans med din familj.

Om börsen helt plötsligt dalade med 30%, hur påverkas din ekonomi?

 • Kan du och din familj klara er på A-kassa om ni blev uppsagda eller varslade?
 • Vilket risktagande innebär ditt sparande? Handlar du med aktier eller sparar du i fonder?
 • Skulle du klara av att din bolåneränta fördubblades?
 • Har du ett sparkapital och hur skulle det påverkas vid lågkonjunktur?
 • Hur klarar du/ni dig/er om du/din partner skulle bli långvarigt sjukskriven?
 • Hur ser det ut med övriga lån/krediter och återbetalningar på dessa om en lågkonjunktur skulle träda i kraft?

Öka dina amorteringar och gör dig kvitt lånen snabbare

Det kan vara lättare sagt än gjort, men ju färre lån och avbetalningar du har, desto bättre rustad står du inför en lågkonjunktur. Att amortera lite extra på de lån du redan har, gör att du slipper dem fortare och kan ta dina små slantar till andra viktiga saker istället. Ett alternativ kan vara att ta ett samlingslån för att dra ned ytterligare på kostnader, om du står med flera smålån och krediter. Allt som tar loss dig från lånens fjättrade kedjor, är bra att ha i åtanke.

Tips för företagaren

Om du är företagare och kliar dig i huvudet vid blotta tanken på en lågkonjunktur, kan nedanstående tips vara av värde.

 • Leta upp nya kunder under högkonjunkturen, det blir svårare under lågkonjunkturen och du har råd att förlora några fler om du garderar dig tidigt
 • Sänk utgifterna till den mån du kan
 • Undvik att sänka priserna för mycket då de är svåra att höja under en lågkonjunktur
 • Bevaka dina konkurrenter noga för att se hur de klarar sig och vad du kan göra för att gå vinnande ur nedgången, sett utifrån din bransch
 • Se över de olika leden i verksamheten och fundera på hur de skulle påverkas vid lågkonjunktur