Är du intresserad av att ta ett lån för att göra ett större inköp eller för att t.ex. förverkliga en dröm? Många människor idag använder sig av olika låneformer för att kunna göra inköp som man annars inte har råd med. Marknaden är otroligt stor och nya långivare och banker kommer ständigt ut på marknaden. När man ansöker om ett lån är det dock viktigt att man är införstådd med vad låneformen betyder och vilka villkor som följer med.

Vad är ett blancolån?

Blancolån är ett ord som sällan används i dagsläget. Blancolån är dock precis detsamma som ett privatlån. Anledningen till att man valde att ändra namnet var för att privatlån beskrev låneformen mycket bättre. Det syftar t.ex. på du som privatperson är fri att använda lånet som du själv önskar. Detta betyder dock inte att det inte kommer att föras någon diskussion gällande din ansökan. En bank eller långivare har skyldighet att säkerställa att låntagaren kommer att använda pengarna korrekt och t.ex. inte ta lån för att spela bort slantarna eller på annat sätt skuldsätta sig i onödan.

Ansök om ett blancolån direkt:

Ett privatlån passar således för den som vill renovera i hemmet, åka på en drömresa, ta körkort eller köpa nya möbler till bostaden. Hur mycket man kommer att få låna beror på den egna kreditvärdigheten, men beloppet för privatlån ligger vanligtvis mellan 5000 och 500 000 kronor.

Ett lån utan säkerhet

Många låneformer kräver en säkerhet för att du ska kunna få låna pengar. Detta gäller t.ex. bolån och billån, där bilen eller bostaden oftast står som säkerhet. Orsaken till varför man behöver lämna en säkerhet är oftast att banken ska kunna säkerställa att det finns ett skydd och att de får sina pengar tillbaka, om du t.ex. skulle hamna i en situation där du av någon anledning inte längre kan betala av lånet.

blåancolån - ett lån utan säkerhet

Ett privatlån kräver dock ingen typ av säkerhet för att du ska kunna få lånet beviljat. Du behöver inte ha något sparande eller värdepapper, utan här räcker det gott och väl med en god kreditvärdighet och att du uppfyller de krav och villkor som långivaren har. Man bör dock försöka se till att inte ha några betalningsanmärkningar om man vill ansöka om ett privatlån. Även om det är möjligt så är det ytterst få banker som erbjuder blancolån / privatlån till personer som har betalningsanmärkningar.

Så ansöker du

Att ansöka om ett privatlån går idag på sekunder och oftast får man ett preliminärt besked redan inom några minuter. Du kan själv välja om du vill vända dig direkt till en specifik bank i fråga eller om du vill använda dig av en låneförmedlare. Fördelen med en låneförmedlare är att du kan få erbjudanden från flera olika banker samtidigt, utan att flera kreditupplysningar behöver tas i onödan. Endast en kreditupplysning kommer att tas och därefter kan du själv välja vilken bank du vill använda.

Det enklaste sättet är att fylla i en ansökan online. Majoriteten av alla låneförmedlare, långivare och banker har en lånekalkylator som du kan använda dig av för att själv räkna ut vad din månadskostnad skulle bli. Här fyller du i vilket belopp som du önskar ansöka om och kan sedan reglera löptiden för att få fram olika månadsbelopp. Den ränta som anges är endast en genomsnittsränta. När du har ansökt om lånet kommer en individuell ränta att sättas utifrån just dina förutsättningar och din kreditvärdighet.

Erbjudandena du får är endast erbjudanden och du behöver aldrig acceptera ett lån på grund av detta. Lånet är först accepterat när du signerar ett lånelöfte, antingen på papper eller med hjälp av BankID.

Krav för att få ansöka

Alla banker och långivare fungerar på olika sätt. Det betyder att även kraven och villkoren för ett blancolån kommer att variera beroende på vilken långivare du vill använda dig av. Det vanligaste är dock att det finns en åldersgräns för hur gammal du måste vara för att få låna pengar och att du även ska ha en taxerad inkomst som uppfyller kraven för lånet. I listan nedan kan du läsa de vanligaste villkoren för ett privatlån.

  • Minimiålder på 20 år
  • Folkbokförd i landet (Sverige) i minst 3 år
  • Inneha ett svenskt personnummer
  • Vara fri från betalningsanmärkningar
  • Ha en taxerad inkomst som uppfyller kraven

I vissa fall kan det vara så att man uppfyller kraven, men ändå inte får lånet beviljat. Du har alltid rätt att höra av dig till banken i fråga för att få svar på vad det var som gjorde att de valde att avslå din ansökan. Det kan t.ex. handla om att du har betalningsanmärkningar sedan tidigare, men oftast handlar det om tidigare skulder och krediter som ännu inte är avbetalade eller att din ekonomi i jämförelse med dina utgifter inte anses tillräcklig för att du ska kunna hantera ett lån och samtidigt leva ett skäligt liv. Det är inte banken i sig som bestämmer hur mycket du behöver ha över efter att dina utgifter är betalda. Det finns en tydlig mall som majoriteten av alla långivare använder sig av.

Ränta och amortering

Ett privatlån kommer alltid att behöva betalas tillbaka och utöver själva amorteringen på lånet så tillkommer även en ränta. När det gäller privatlån så är räntan vanligtvis bra, speciellt om man jämför med mikrolån eller SMS-lån. Det är viktigt att man jämför lån mellan olika långivare innan man väljer att signera ett lånelöfte.

Det finns många aktörer på marknaden som erbjuder privatlån, men där räntan är så pass hög att man i slutändan betalat tusentals kronor i onödan. Du bör se till så att du är 100 % införstådd med vilka villkor som kommer med lånet och hur hög din månadskostnad kommer att bli. På så sätt kan du säkerställa så att din ekonomi verkligen kan hantera det ansvar som kommer med ett privatlån. Du bör aldrig låna pengar i onödan, låna för att spela och aldrig heller låna mer pengar än vad du är i behov av.

Recension:

Blancolån
Betygsatt av: Mici.se
Betyg: 4.5/5