En viktig faktor i beslutsfattandet när det gäller vilket lån man bör ta, är förstås vad lånet kommer att komma att kosta en. Många konsumenter är dock inte så bra på att jämföra kostnader för lån, och av denna anledning har vi satt ihop denna korta guide till hur man egentligen gör för att jämföra priser och kostnader för ett lån. I detta exempel har vi tagit en person som vill låna 40000 kronor som exempel, eftersom detta är ett mycket vanligt och populärt lånebelopp, men skulle något annat lånebelopp vara aktuellt för din del, kan du även byta ut summan 40000 kronor mot ett annat belopp, så klart.

Banker som erbjuder lån på 40000 kronor

Grunden för att jämföra lånepriser
Det allra viktigaste för att din jämförelse av olika lånepriser ska bli så bra som möjligt, är att du tittar på så många olika lånealternativ du bara kan. Ju färre alternativ för att låna 40000 kronor du tittar på, desto mer enkelspårig, och möjligtvis även missvisande, blir din jämförelse nämligen. Å andra sidan är det förstås så att ju fler alternativ du kan jämföra, desto bättre blir din jämförelse, och dina chanser att hitta ett riktigt bra lån ökar samtidigt radikalt.

Hur kan man då göra detta på ett lättare vis?
Att jämföra massvis med olika lånealternativ för hand kan dock vara mycket tidskrävande och till och med tråkigt, vilket gör att många letar efter lättare sätt att göra detta på. Och som tur finns det faktiskt ett bra knep att ta till för att göra detta på ett enklare sätt, och det är att använda sig av automatiska lånejämförelsetjänster, som man ju kan hitta massvis av på nätet. Dessa tjänster är helt gratis att använda för sig som söker lån (efter som lånegivarna istället betalar för att få finnas med i tjänsten, på ett eller annat sätt), men fördelen med dem är att de listar ett stort antal olika lån i prisordning, vilket gör det betydligt lättare att se vilket lån som egentligen är det allra billigaste.

Låna 40000

Vad bör man tänka på om man använder en automatisk lånejämförelsetjänst?
Det finns många fördelar med att använda denna typ av tjänst när man är på jakt efter ett nytt lån, men en nackdel som en del av dessa tjänster, dock inte alla, kan ha, är att alla lånegivare inte nödvändigtvis finns med i dem. Du bör därför inte förutsätta att alla lånegivare i Sverige finns med i en viss jämförelsetjänst, utan vill du vara helt säker på att du fått koll på alla aktuella lånegivare, kan det vara nödvändigt att titta i flera olika jämförelsetjänster. Då ökar nämligen chanserna att du får upplysningar om så många olika lånegivare som det bara går.