Om du ska köpa en ny, lite dyrare bil, är det förstås ofta så att du behöver ta lån för att åstadkomma detta. Gällande dessa lån, som tas för bilköp, undrar många om det kan vara en god ide att ta ett blancolån för att finansiera ett bilköp, eller är det alltid ett måste att ta ett ”riktigt” billån, som är avsett just för detta ändamål? Och är det någon skillnad när det gäller detta, när det gäller lite större lånesummor, som exempelvis 250000 kronor? Om du någon gång undrat över just detta, läs vidare, för just dessa frågor ska vi försöka besvara i denna artikel.

Lån på 250.000 kronor:

Kan man då ta ett blancolån för att köpa en bil?

Det kan man absolut. När man tar ett blancolån behöver man nämligen inte berätta för den man lånar av, vad man tänkt göra med pengarna man lånar, vilket i förlängningen betyder att man kan göra precis vad man vill med dem, inklusive köpa en bil.

Vad är skillnaden mellan ett blancolån och ett billån?

Den viktigaste skillnaden har med bilen att göra. När man tar ett billån lämnar man nämligen bilen i säkerhet för lånet, vilket betyder att man kan bli av med bilen om det är så att man inte klarar av att betala tillbaka lånet av någon anledning. Detta betyder även att man måste fylla i en hel del uppgifter om bilen på själva låneansökan när man ansöker om lånet. Detta gör att man måste veta vilken bil man vill köpa, så man kan i regel inte ta lånet innan man bestämt sig för detta. Det kan även göra själva ansökningsförfarandet lite krånligare.

Låna 250000

En annan skillnad har med priset på lånen att göra. Eftersom billånen tas med en säkerhet – dvs. bilen – kan de ofta tas med lägre låneräntor än blancolån. Så behöver dock inte alltid vara fallet, utan detta beror även på vilket lån, mer exakt man tar, då både olika billånegivare och andra lånegivare sätter sina priser och räntor själva.

Vad betyder detta då för oss som vill låna lite större summor, t.ex. 250000 kronor?

Detta kan betyda att det blir lite dyrare att ta ett blancolån istället för ett billån, som ju alltså har en lägre ränta. Denna prisskillnad kan vara försumbar om man endast lånar en mindre summa till en bil, men när man väljer att låna 250000 kronor eller liknande summor, kan skillnaden vara mer märkbar. Den som måste avgöra vilken lånetyp man ska ta, bör därför ha detta i beaktande. Tänk dock på att man kan komma ned i kostnad en hel del genom att göra en ordentlig lånejämförelse av flera lån och deras priser. Detta gäller oavsett om man tar ett billån eller ett blancolån.

Låna 250 000

Om man behöver låna 250 000 kr, vart vänder man sig då? Ska man låna hos sin vanliga bank, eller kanske söka ett lån hos någon av alla de långivare som finns på nätet?

Någon gång i livet upptäcker nog de flesta av oss att vi befinner oss i en situation då vi behöver mer pengar än vi har på kontot. Det kan handla om något du måste, eller vill, köpa eller om oförutsedda utgifter som du inte har tillräckligt pengar för att klara av. Idag är det betydligt vanligare än förr att man tar till ett lån för att lösa ett ekonomiskt problem.

Att vi har lättare att ta ett lån idag beror förstås på att det finns ett större utbud av lån, och att det finns lån för de flesta ändamål. Det har skett en stor förändring på lånemarknaden över huvud taget under senare år. Det har kommit till nya aktörer och nya lån, som har öppnat upp möjligheten för allt fler att ta ett lån vid behov. Det som har påverkat vårt ändrade lånebeteende mest, är nog att det idag finns lån för alla behov och alla situationer.

Lån har olika villkor

Lån som är tänkta att användas på olika sätt och därför har olika villkor. Om du, till exempel, bara behöver ett mindre tillskott i kassan och inte vill skuldsätta dig för lång tid för det, kan du välja ett mikrolån, som är ett litet lån som betalas snabbt så att du kan bli skuldfri efter bara någon månad. Men, när du behöver ett större lån, och vill låna 250 000 kr, är det förstås ett helt annat lån du ska ha. Ett så stort kan man inte betala tillbaka på några få månader, och därför får du söka ett större privatlån, som ju är en annan kategori lån.

Men, det är inte bara antalet typer av lån som har ökat. Det har också tillkommit ett antal nya långivare, och de flesta av dessa hittar du här, på nätet. Det betyder att du har flera olika alternativ att välja på om du vill låna 250 000 kr. Du kan gå till din vanliga bank och be om ett lån, men du kan också välja att söka lån hos någon av alla de långivare som verkar på nätet. Och eftersom du kan få liknande lån hos de flesta långivare går det inte att ge ett generellt svar på var du ska söka ditt lån.  

Det du ska ha är ett privatlån på 250 000 kr, oavsett om du söker dem på internet eller hos din lokala bank. Privatlån, som är ett annat namn för lån utan säkerhet, ligger på mellan 15 000 kr och 350 000 kr.

Bekväm med att låna hos din vanliga bank?

Om du känner dig mest bekväm med att låna hos din vanliga bank, kan du givetvis söka lånet där. Men det kan vara bra att känna till att de flesta vanliga banker också erbjuder lån via nätet. Så du kan söka lån på nätet även om du känner dig tryggare med en traditionell bank.

Och det finns faktiskt en hel del fördelar med att söka lån via nätet. Det finns ett stort antal långivare här på nätet, som ska konkurrera om kunderna. Konkurrens brukar vara gynnsamt för konsumenten och så är det förstås också när det handlar om lån. De vapen man har för att konkurrera om kunderna är räntor, avgifter och villkor. Det kan, med andra ord, finnas stora skillnader mellan olika lån och hos olika långivare.

Därför rekommenderar vi att du jämför olika lån innan du bestämmer dig. Här på nätet finns alla lån dessutom samlade på ett ställe, vilket gör det lätt att jämföra räntor och villkor. Du kan spara mycket pengar på att jämföra olika lån så om du vill ha ett så bra och billigt lån som möjligt ska du välja att låna via nätet. Här är det också vanligt att långivarna erbjuder verktyg som hjälper dig att få fram den faktiska månadskostnaden för det lån du har valt. När du ställer in reglagen på önskat lånebelopp och lånetid, får du fram kostnaden för det aktuella lånet.

Detta gör att du vet precis hur mycket lånet kommer att kosta dig, och du behöver inte råka ut för obehagliga överraskningar. Genom att ändra återbetalningstid, eller lånebelopp, kan du se hur kostnaden för lånet påverkas, och du kan på så sätt ta fram ett lån som passar din ekonomi och dina förutsättningar.

Söka lån online

En annan fördel med att söka lån online är att du oftast får pengarna snabbare än om du lånar hos en fysisk bank. Om du vill ha pengarna riktigt snabbt, och ha möjlighet att jämföra olika lån, är det alltså här på nätet du ska söka. Här gör du din ansökan när det passar dig, och du får ofta svar direkt på skärmen. Själva ansökan tar bara några minuter att genomföra. Så fort du har skrivit under låneavtalet kan pengarna betalas ut. Eftersom många långivare online erbjuder möjlighet att skriva under avtalet elektroniskt, vilket du gör med bank-id eller annan e-legitimation, kan pengarna betalas ut direkt.

Om du inte bryr dig så mycket om vilka räntor och villkor du får kan du gå till ditt lokala bankkontor och låna 250 000 kr. Där får du nöja dig med det lån man erbjuder, vilket kanske kan kännas enkelt, men du har alltså inte möjlighet att själv påverka lånets utformning.

I kategorin vanliga privatlån

För ett lån på 250 000 kr är det alltså i kategorin vanliga privatlån du ska leta. Dessa lån täcker de flesta behov och kräver inte någon säkerhet, det vill säga du behöver inte belåna något för att få lånet.

På nätet finns både vanliga banker och andra långivare som erbjuder en mängd olika lån. När du vill låna 250 000 kr handlar det i de flesta fall om privatlån.  Här finns mycket flexibla lån som du kan anpassa efter dina egna behov och förutsättningar. Du kan själv avgöra hur mycket pengar du ska låna, och det är också du själv som bestämmer hur lång återbetalningstid lånet ska ha.

Recension:

Låna 250000
Betygsatt av: Mici.se
Betyg: 4.4/5