Om du ska köpa en ny, lite dyrare bil, är det förstås ofta så att du behöver ta lån för att åstadkomma detta. Gällande dessa lån, som tas för bilköp, undrar många om det kan vara en god ide att ta ett blancolån för att finansiera ett bilköp, eller är det alltid ett måste att ta ett ”riktigt” billån, som är avsett just för detta ändamål? Och är det någon skillnad när det gäller detta, när det gäller lite större lånesummor, som exempelvis 250000 kronor? Om du någon gång undrat över just detta, läs vidare, för just dessa frågor ska vi försöka besvara i denna artikel.

Banker som erbjuder lån på 250000 kronor

Kan man då ta ett blancolån för att köpa en bil?
Det kan man absolut. När man tar ett blancolån behöver man nämligen inte berätta för den man lånar av, vad man tänkt göra med pengarna man lånar, vilket i förlängningen betyder att man kan göra precis vad man vill med dem, inklusive köpa en bil.

Vad är skillnaden mellan ett blancolån och ett billån?
Den viktigaste skillnaden har med bilen att göra. När man tar ett billån lämnar man nämligen bilen i säkerhet för lånet, vilket betyder att man kan bli av med bilen om det är så att man inte klarar av att betala tillbaka lånet av någon anledning. Detta betyder även att man måste fylla i en hel del uppgifter om bilen på själva låneansökan när man ansöker om lånet. Detta gör att man måste veta vilken bil man vill köpa, så man kan i regel inte ta lånet innan man bestämt sig för detta. Det kan även göra själva ansökningsförfarandet lite krånligare.

Låna 250000

En annan skillnad har med priset på lånen att göra. Eftersom billånen tas med en säkerhet – dvs. bilen – kan de ofta tas med lägre låneräntor än blancolån. Så behöver dock inte alltid vara fallet, utan detta beror även på vilket lån, mer exakt man tar, då både olika billånegivare och andra lånegivare sätter sina priser och räntor själva.

Vad betyder detta då för oss som vill låna lite större summor, t.ex. 250000 kronor?
Detta kan betyda att det blir lite dyrare att ta ett blancolån istället för ett billån, som ju alltså har en lägre ränta. Denna prisskillnad kan vara försumbar om man endast lånar en mindre summa till en bil, men när man väljer att låna 250000 kronor eller liknande summor, kan skillnaden vara mer märkbar. Den som måste avgöra vilken lånetyp man ska ta, bör därför ha detta i beaktande. Tänk dock på att man kan komma ned i kostnad en hel del genom att göra en ordentlig lånejämförelse av flera lån och deras priser. Detta gäller oavsett om man tar ett billån eller ett blancolån.