När man ska låna lite större belopp, exempelvis 200000 kronor, är det ofta lockande att göra detta med hjälp av en säkerhet, då detta ju leder till lägre räntekostnader. Många försöker därför baka ihop nya lån som de tar med t.ex. sitt befintliga bolån. Det är dock inte alltid som detta är en så bra ide, och det är inte alltid det går, för den delen heller. Då kan det bli nödvändigt att ta ett blancolån, dvs. låna 200000 kronor, eller vilket belopp man nu behöver, istället. Men är det egentligen en bra ide att ta ett blancolån på ett så stort belopp? Svaret är att det beror på vad man jämför med.

Banker som erbjuder lån på 200000 kronor

Blancolån blir nämligen alltid dyrare än lån med säkerhet. Om du funderar på om det inte hade lönat sig att låna 200000 kronor som bolån istället för ett blancolån, kommer du nämligen nästan alltid tycka att så vore fallet, då räntorna på blancolån är högre än på bolån och andra lån med en säkerhet. Å andra sidan fungerar ju inte blancolån heller på alls samma sätt som bolånen, vilket faktiskt kan vara en fördel på flera olika sätt. Bland annat blir man av med sitt blancolån snabbare än vad man blir av med sitt lån med säkerhet, då framför allt bolån ofta har riktigt långa återbetalningstider, och detta är förstås något som många uppskattar.

Man riskerar inte heller att bli av med något, som t.ex. sitt hus eller sin bil, om man inte klarar av återbetalningen på sitt blancolån, vilket man ju faktiskt gör om man har ett lån med en säkerhet, fast alla kanske inte tänker på detta.

Låna 200000

Det finns därför både fördelar och nackdelar med blancolån på så stora belopp, men trots detta uppmanar vi verkligen alla som läser detta att enbart ta blancolån på så stora belopp om det verkligen är nödvändigt. Ett så stort blancolån är trots allt en stor belastning på din privatekonomi, så man bör aldrig ta ett sådant lån för konsumtion eller liknande, fast man ibland hör talas om folk som gör det.

Glöm inte heller att alla blancolån på 200000 kronor inte är likvärdiga. Istället finns det både villkorsmässiga och prismässiga skillnader, som verkligen inte är obetydliga. Man ökar därför chanserna för att hitta ett riktigt bra stort blancolån radikalt genom att göra en ordentlig jämförelse av flera olika lån i denna storleksklass innan man ansöker om lånet. Läs om fler stora lån på låna 250000 kronor.