Om du behöver låna 12000 kronor, kan detta kännas som något som inte bör vara särskilt svårt, eftersom det inte rör sig om de största lånebeloppen som man kan ansöka om att få låna. Trots att beloppet man lånar kan verka förhållandevis litet, finns det dock en hel del saker man bör tänka på, även när man ”bara” ska låna 12000 kronor, för att det hela ska bli så bra som möjligt. I denna guide får du reda på allt du behöver veta om detta, för att ditt lån ska bli så bra som möjligt, och för att hela upplevelsen kring lånet också ska bli det.

Banker som erbjuder lån på 12000 kronor

Tänk på att

Jämföra lån ordentligt
Du har nämligen många lån att välja mellan när du vill låna ett belopp i denna storleksordning. Detta betyder att det finns pengar att spara på att välja lånet man tar med omsorg, då även priserna på de många lån man kan välja mellan varierar mycket. Den smarta konsumenten ser därför till att alltid göra detta, och ju fler lån du kan jämföra, desto bättre är det förstås.
För den som inte vill lägga allt för mycket tid på dessa jämförelser finns det även smarta hjälpmedel att använda sig av, så kallade lånejämförelsetjänster, som jämför lånen åt dig, automatiskt. I dessa tjänster listas massvis med olika lämpliga lån, i regel i prisordning, vilket gör att det blir lätt att se vilket lån som är det billigaste just då, och sedan kan du förstås gå in och läsa mer om just de lån som intresserar dig.

Ju bättre du är på att jämföra, desto mer kan du spara, så detta är verkligen en vana som det är värt att ta till sig, oavsett om man ska låna 12000 kronor eller något annat belopp!

Inte låna mer än du behöver
Eftersom det är så lätt numera att låna 12000 kronor och även andra belopp, kan det kännas lockande att låna lite mer än vad man faktiskt behöver, bara för att det är så enkelt att göra det. Det är dock inte en bra ide, eftersom inga summor man lånar är gratis, utan tvärtom ganska kostsamma. Ju mer du lånar, desto mer kostar dig dessutom lånet, så håll alltid lånesumman så liten det bara gå, och låna endast till nödvändiga utgifter och saker.

Se till så att du kan betala tillbaka lånet som du ska ta
Detta hänger ihop med att inte låna för mycket, men även i övrigt bör man se till så att man verkligen har råd med ett lån, eftersom alla lån man tar är en belastning på ens privatekonomi. Många lånegivare erbjuder lånekalkyler och liknande, som man kan använda för att ta reda på vad ett lån kommer att komma att kosta en, att använda dessa för att säkerställa att man har råd med de lån man tar är en bra ide. Givetvis kan man även försöka räkna på detta på egen hand, men se då till så att du gör beräkningarna rätt, så att du inte råkar ut för negativa överraskningar i efterhand, när du väl tagit lånet.

Läsa villkoren för lånet
Man kan tro att det är en självklarhet att folk skulle läsa villkoren för låneavtal och andra avtal de ingår, men dessvärre är så inte fallet. När man skriver under en låneansökan bedyrar man dock att man gjort detta, vilket förstås innebär att det är viktigt att faktiskt göra det också. I lånevillkoren hittar du dessutom ofta mycket bra information om lånet, som det är viktigt att känna till, så även för din egen del, för att du ska förstå lånet du tar bättre, är detta en bra ide.

Låna 12000

Betala tillbaka lånet i tid
Många lån har nämligen en tendens att bli riktigt, riktigt dyra om man inte betalar tillbaka dem i tid, så som lånegivaren vill ha tillbaka pengarna. Då är det nämligen vanligt att lånegivaren lägger på massvis med förseningsavgifter, påminnelseavgifter, dröjsmålsräntor och annat liknande, som kan göra att låneskulden växer mycket snabbt, vilket förstås är synd.
Skulle man inte betala tillbaka skulden alls, kan det även vara så att lånet skickas vidare till inkasso, och eventuellt även till Kronofogden, vilket innebär ännu mer kostnader, och i värsta fall även en hel del andra problem, som betalningsanmärkningar. Detta är därför något man verkligen bör akta sig för! Läs även vår jämförelse för dig som vill låna 14000 kronor.

Den som inte betalar tillbaka sitt lån kan även få svårt att få lån av samma lånegivare igen, vilket kanske inte verkar lika allvarligt som de två ovan nämnda följderna av att inte betala tillbaka sitt lån, men det kan i själva verket vara det, då en del banker delar låneregister med varandra, så att bli ”svartlistad” hos en lånegivare kan faktiskt betyda att man blir svartlistad hos flera av dem, fast man kanske inte tänker på det med en gång.