Om du behöver ta ett banklån kan det kännas som att allt man behöver göra är att gå in på sin bank och be om ett. Under de senaste åren har dock lånemarknaden förändrats väldigt mycket. Detta har gjort att man som konsument har fler lånealternativ än någonsin, samt att man även kan ta lån på många fler sätt än tidigare. I denna artikel kommer vi att presentera information om de nya saker som tillkommit på lånemarknaden gällande just banklån på senare år, för att underlätta för dig som inte själv har så stor koll på detta.

Ansöka om banklån via Internet

För det första är en viktig ändring som skett under senare år att man idag kan ansöka om banklån via nätet, vilket innebär att man faktiskt inte alls behöver gå till banken själv om man inte absolut vill det. Istället kan man idag hos många lånegivare skicka in alla lånehandlingar och själva ansökan helt elektroniskt, vilket både underlättar och snabbar på själva förfarandet.

Jämförelse av banklån

Jämföra banklån via Internet

En annan sak som blivit enklare i takt med att allt fler låneföretag och banker flyttat över sin verksamhet till nätet är att jämföra olika lån mot varandra, för att hitta det mest förmånliga lånet. Detta är något som vi rekommenderar alla som vill ta ett banklån att göra, eftersom det kan göra att man sparar stora summor på lånekostnaderna när man väl tagit lånet. Lånejämförelsetjänster för banklån är mycket enkla att hitta med hjälp av de sökmotorer som finns på nätet, så även den som inte använt dem innan bör inte ha några problem med att använda dem.

Nya lånegivare

Värt att veta om den nya typen av banklån är även att det idag finns helt nya lånegivare, som inte är banker eller finansinstitut i traditionell bemärkelse, utan som endast bedriver låneverksamhet. En del kan tycka att detta verkar lite oseriöst, men faktum är att just det att dessa företag är så nischade faktiskt gör dem till ett bra val när man ska ta ett banklån, då detta bland annat innebär att de kan erbjuda bättre priser och villkor än traditionella banker. Så underskatta aldrig nischade låneföretag!

De flesta av oss hamnar nog någon gång i en situation där pengarna inte riktigt räcker till, och vi behöver ett lån. Det kan handla om ett litet lån, för att lösa ett tillfälligt problem i vardagen, eller ett stort lån för att finansiera en större affär.

För de flesta är det nödvändigt att få låna pengar om man ska köpa bostad, fritidshus eller bil, till exempel. Men, många har då och då också behov av mindre lån.

Lån för konsumtion

Lånemarknaden ser helt annorlunda ut idag än den gjort för tidigare generationer. Detta har också fått till följd att vi förhåller oss lite annorlunda till lån idag. Medan tidigare generationer sett det som självklart att spara först och handla sen, kan vi idag ta ett kortare lån för att kunna unna oss något, och sen betala i efterhand. Detta beror förstås till stor del på att många av dagens lån faktiskt är avsedda för konsumtion, och ett vanligt namn på lån utan säkerhet är just konsumtionslån.

Om du bara behöver låna en mindre summa kan du hitta massor av långivare och lån på nätet. Här kan du få så kallade mikrolån, som går enkelt och snabbt att få och som oftast ska betalas tillbaka inom en månad. Dessa lån ligger ofta under 15 000 kr, vilket är den undre gränsen för ett lån hos de vanliga bankerna. Därför kan man säga att dessa lån fyller ett behov som vanliga banklån inte kan tillgodose.

Ansöka om ett banklån

Behöver du ett lån på 15 000 kr eller mer kan du gå till din vanliga bank och ansöka om ett banklån. Men, det går också att söka banklån direkt online. De stora bankerna har egna sajter på nätet där du kan göra en ansökan online. Du kan alltså söka lån hos din vanliga bank, men du kan också jämföra lån och söka lånet hos den bank som erbjuder de bästa villkoren. Detta är en av de största fördelarna med att söka banklån via nätet. Här finns alla banker samlade, och du kan se både villkor och räntor, och jämföra olika banker med varandra.

Går du till ditt lokala bankkontor får du ta det lån du blir erbjuden, och det är svårt att veta vilka erbjudanden andra banker har. Vill du då jämföra och ställa bankerna mot varandra, måste du gå runt hos de olika bankerna och fråga om vad de har att erbjuda dig. På nätet har du allt samlat på ett ställe, och får en bra överblick över de lån som finns. Det ger dig alltså goda möjligheter att få ett lån med bra villkor och förmånlig ränta.

Fler fördelar

En annan fördel med att söka banklån på nätet är förstås att du kan göra din ansökan hemifrån, och när det passar dig. Du behöver inte ta hänsyn till när banken är öppen, och du måste inte boka tid hos din bankman. Du kan sitta hemma och fylla i din ansökan, och ofta kan du få ett preliminärt svar direkt. Hur snabbt din ansökan blir behandlad beror ofta på hur stort lån du vill ha.

Bankerna erbjuder flera olika typer av lån. Stora lån, för köp av bostad brukar kallas bolån. Detta är speciella lån, med särskilda villkor och förmånliga räntor. Planerar du att köpa ett hus, eller en bostadsrätt, är det bästa att ansöka om ett lånelöfte innan du går på visningar, så att du vet om du kan få ett lån, och i så fall hur mycket banken är beredd att låna ut.

De vanligaste lånen är, i motsats till bolån, lån utan säkerhet. Dessa lån heter på bankspråk blancolån, men kallas oftast privatlån eller konsumtionslån. Ett sånt lån kan du alltså få utan att belåna något, eller på annat sätt ge banken säkerhet för lånet. De flesta banker erbjuder banklån utan säkerhet från cirka 15 000 kr och uppåt. Den övre gränsen kan variera från 300 000 till 450 000 kr, beroende på vilken bank du väljer.

Lån med säkerhet

Du kan också få banklån med säkerhet, där du belånar en fastighet eller något annat som har ungefär samma värde som lånet. Lån med säkerhet innebär att bankens risk inte är lika stor. Därför går det ofta att få lägre ränta om du kan lämna säkerhet för lånet. Om du sätter något i pant kan banken alltid sälja och få tillbaka sina pengar, även om du av någon anledning inte kan betala. Och detta gör att man kan ge en bättre ränta. Alla långivare vill givetvis kompensera sig för de risker de tar. Och då är det räntorna som är det verktyg man har att arbeta med. Om du vill ha ett banklån till så låg ränta som möjligt är det alltså klokt att söka ett lån med säkerhet.

Men, alla har förstås inte ett hus eller något annat att belåna. Då får man istället söka ett lån utan säkerhet, ett privatlån. Ofta går det snabbare att få ett sånt lån, eftersom det blir mindre faktorer att ta hänsyn till under behandlingen av låneansökan. Så om du behöver låna snabbt är ett lån utan säkerhet att rekommendera.

Nya aktörer på lånemarknaden

De nya aktörerna på lånemarknaden, som erbjuder små, snabba lån på nätet har inte bara fyllt ett behov som de vanliga bankerna inte kan tillgodose. De har också gått i bräschen för ett nytt sätt att låna, och att hantera lån. Tack vare att man kan ansöka om ett lån direkt online och snabbt få pengar på kontot, är det många som har vänt sig till nätets nya långivare. För att kunna konkurrera om kunderna har de vanliga bankerna fått anpassa sig. Därför går det att göra en enkel låneansökan online också hos våra traditionella banker.

Ofta kan man få ett snabbt svar, och låneansökan behandlas snabbt. Även om du knappast kan söka ett vanligt banklån och få pengarna samma dag, så går det i alla fall att få pengar snabbt även från dessa långivare. Söker du banklån online har du också möjlighet att jämföra olika lån. På så sätt få ett bra och billigt lån.

Recension:

Banklån
Betygsatt av: Mici.se
Betyg: 4.6/5